SECRETE/TRUCURI





 
1. Maioneza taiata se repara cu o lingura de apa rece.




2. Ceapa se lasa in apa un sfert de ora si apoi se taie, pt. a nu mai afecta ochii.


3. Daca scapati un pic mai multa sare in mancare, taiati un cartof crud in felii si puneti-l la fiert in mancare, dupa care il scoateti. Absoarbe sarea in exces.

4. Carnea pentru gratar se da cu putina sare si se pune 20 de minute la congelator. Veti obtine o friptura frageda.


5. Laptele nu mai da in foc daca marginile vasului in care se afla se ung cu ulei sau unt.


6. Vei obtine o cantitate mai mare de suc de la o lamaie daca inainte de a o stoarce o lasi pentru cateva momente in apa calda.


7. Salatele nu se prepara niciodata in vase metalice ci intotdeauna in vase din portelan, lemn sau sticla. 


8. Fructele care nu sunt coapte bine pot fi ajutate putin daca se pun intr-o punga de plastic perforata ceea ce permite circulatia aerului, dar si retinerea caldurii necesara coacerii.


9. Branza nu se intareste in frigider daca ungem cu unt partea taiata. 

10. Pentru a obtine un pilaf de orez cu boabe separate adaugati in apa o lingura de zeama de lamaie.


11. Pentru a nu se lipi prajitura ungeti tava cu ulei sau unt peste tot (si pe margini) si tapetati cu pesmet.

12. Pentru a scoate mirosul urat din frigider se foloseste o solutie preparata dintr-un sfert de pahar de apa calduta, bicarbonat si patru pliculete de praf de copt. Solutia astfel preparata se toarna pe un burete cu care se curata apoi suprafata.


13. Dacă vrei ca blatul prăjiturii să se desprindă mai uşor de tavă , lasă tava cu prăjitura în ea într-o altă tavă cu apă rece , pentru câteva minute.

14. Fructele, rahatul şi nuciile folosite la prăjituri se trec prin făină, pentru a nu se lăsa la baza tăvii. Aceasta tehnica functioneaza si la bucatile de ciocolata.


15. Daca nu aveti hartie pt. copt, o puteti inlocui cu coala A4 unsa cu ulei.

16. Pentru ca ardeii grasi umpluti sa nu aiba gustul amarui, se trec prin apa clocotita inainte de umplere.


17. Sandvisurile raman mai mult timp proaspete, daca le asezati pe o carpa umeda, pusa pe tava de servit.

18. O cescuta cu laptele caldut pusa la frigider purifica aerul, indepartand mirosurile.
                      
19. Frecati cu o bucata de lamaie dungile ramase pe canile de ceai sau pe vasele de flori.
                        




20. Tinuta la frigider sau in congelator, cafeaua macinata sau boabe isi pastreaza mai bine prospetimea si aroma.                        

21. Pentru a capata un gust deosebit cafeaua, se pun cateva cristale de sare in apa din ibric, inainte de fierbere.                   

22. Uleiul de cedru elimina definitiv moliile. Ungeti din cand in cand peretii dulapurilor cu el. Miroase foarte frumos iar moliile dispar.





23. Adaugati 2 linguri de gris in laptele pentru budinca de orez, aceasta va fi mai pufoasa.
            
24. Cand bateti smantana pentru frisca, adaugati in aceasta si cateva picaturi de zeama de lamaie.
                               

25. Feriti untul de mirosul alimentelor din mediul inconjurator, deoarece are calitatea de a fixa orice miros.           

26. Fructele zemoase, cirese, visine, care sunt folosite la prajituri, le vom tine in zahar timp de 2 ore pentru a-si lasa sucul.    




27. Pesmetul ti-l poti face acasa din paine uscata si trecuta prin masina de tocat sau pusa bucati in blender. 

28. Cand se prepara o prajitura cu pandispan, acesta se poate inlocui cu succes cu piscoturi de sampanie, asezate unul langa altul strans.